Αξιοθέατα στην Αστυπάλαια

Το Ενετικό Κάστρο

Το 4.000 τ. μ. Ενετικό Κάστρο της Αστυπάλαιας χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια Κουερίνι και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Αποτελούμενο αρχικά από 400 σπίτια χτισμένα μέσα από τα τείχη με την τοπική σκούρα πέτρα, το Κάστρο ήταν ο μοναδικός οικισμός του νησιού μέχρι και τον 19ο αιώνα. Χαρακτηριστικά είναι το οικόσημο και τα σπίτια της Ενετής οικογένειας ευγενών Κουερίνι, χτισμένα στην Ανατολική πλευρά του Κάστρου, καθώς επίσης και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς του Κάστρου.

 

Το Βρεφικό Νεκροταφείο

Τα ευρήματα του βρεφικού νεκροταφείου της Αστυπάλαιας χρονολογούνται από τη γεωμετρική περίοδο μέχρι και την Ελληνιστική και ανακαλύφθηκαν το 1995. Πρόκειται για περισσότερα από 2700 αγγεία διαφόρων ειδών με εκχυτρισμένα νεογνά και νήπια τα οποία καθιστούν το νεκροταφείο μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό και άρχισε να λειτουργεί το 1998. Τα εκθέματα του Μουσείου ποικίλλουν και αποτελούνται από κοσμήματα, νομίσματα, αγγεία, επιτύμβια ανάγλυφα και βωμούς, χάλκινα και λίθινα εργαλεία τα οποία χρονολογούνται από την Προϊστορική περίοδο μέχρι και τον Μεσαίωνα.

 

Το Κάστρο του Άγιου Ιωάννη

Το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη είναι άξιο επίσκεψης παρόλο που δυστυχώς διασώζονται μόνο ερείπια. Χτισμένο πάνω σε βράχο απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, πιθανότατα λόγω της θέσης του αποτελούσε Βυζαντινό οχυρό κατά των πειρατών.

 

Άλλα αξιοθέατα

Άλλα αξιοθέατα της Αστυπάλαιας είναι η Παναγία η Πορταΐτισσα και το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζει, τα λουτρά του Ταλαρά, το μνημείο του Γάλλου ναυάρχου Bisson που βρίσκεται στη Μαλτεζάνα, η παλαιοχριστιανική του Καρέκλη και της Αγίας Βαρβάρας, τα φυσικά σπήλαια του νησιού, οι ανεμόμυλοι καθώς επίσης και τα πολυάριθμα ξωκκλήσια που το χαρακτηρίζουν.

Φωτογραφιες